Python’a Başlangıç

Kategori: Anasayfa, Eski Yazılar | 3

Python ile program yazmaya başlamak. Python programlama dili hakkında temel bilgiler, python kurulumu ve basit bir program yazmak ile işlerimize başlayalım.

Python Nedir?

Bu sorunun cevabına wikipedia’dan bakalım:

Python, nesne yönelimli, yorumlanabilen, birimsel (modüler) ve etkileşimli bir programlama dilidir.

Girintilere dayalı basit sözdizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmaya başlanabilen bir dil olma özelliği kazandırır.

Modüler yapıyı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekler. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir. (Unix , Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian). Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, uygulama ve veritabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz. Büyük yazılımların hızlı bir şekilde prototiplerinin üretilmesi ve denenmesi gerektiği durumlarda da C ya da C++ gibi dillere tercih edilir.

Python, yazıdan da anlaşılabileceği gibi C ya da C++’dan daha kolay öğrenilebilen bir dil. Bu yüzden yeni başlayanların da kolay alışabileceği bir dil. Ancak, sonradan C ya da C++’a geçmek isterseniz, o diller size zor gelebilir, hatta bir çok  komut gereksiz bile gelebilir  😀 Sonradan uyarmadı demeyin.

Python’un resmi sitesi: http://www.python.org ‘dir. Bu sitede bir sürü döküman ve modül bulabilirsiniz.

Python’u indirerek işe başlayalım. Python şu aşamada yeni çıkan Python 3 ve eski Python 2 olarak iki sürüm halinde sunuluyor. Python 3 için modül eksiklikleri olduğundan ve bir çok programcı kodlama tarzında ufak da olsa değişiklikler yapmak istemediğinden Python 2 serisi hala geçerliliğini sunuyor.

Bu yazıyı yazarken en son sürüm Python 2.7.2’ydi. Siz de bu sürümü ya da 2 serisinin son sürümünü indirerek başlayabilirsiniz.

Python’un indirmek için: http://www.python.org/download

İndirdikten sonra başlat menüsünde Python’u görebilirsiniz. En basit şekilde kod yazabileceğimiz görsel araç IDLE da bu paketle gelmektedir.

Başlat Menüsünden Tüm Programlar -> Python 2.7 -> IDLE (Python GUI) yolunu izleyerek IDLE’i başlatın.

File-> New Windows ile yeni bir pencere açın.

print "Merhaba Dunya"

yazın. File-> Save ile bu sayfayı masaüstünüze “deneme.py” ismiyle kaydedin.

Kodu çalıştırmak için F5’e basın.

>> Merhaba Dunya

Evet ilk programınızı yazdınız. Bu programın görevi ekrana Merhaba Dunya yazmaktı.

NOT: İlerde Python ve IDLE ile ilgili Türkçe karakter problemi yaşamamak için IDLE üzerinde Options->Configure IDLE’ı seçin ve General sekmesinden Default Soruce Encoding’i UTF-8 olarak ayarlayın. Kodun en üstüne

# -*- coding: utf-8 -*-

ekleyebilirsiniz.

Diğer makalelere ulaşmak için buraya tıklayın.

3 Responses

  1. ömer faruk

    öncelikle kişisel sitenizdeki bilgilendirmeler için çok teşşekkür ederim.
    Eskiden beri hep programlamaya ilgi duymusumdur ama hiç bir zaman nerden baslamam gerektiğiyle
    ilgili internette faydalı bişi bulamadım. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz. Sadece bilgiledirilmeye
    ihtiyacım var. Şimdiden teşşekkür ederim.

    • Oğuz Kırat

      Öncelikle (çok) basit bir proje seçip onu yapmakla başlamanızı öneririm. Python öğrenmesi oldukça kolay bir dildir, ilk kullanımda zorluk çekmezsiniz.

  2. yunus emre bozkurt

    oguz bey elınıze saglık oncelıkle python da ozel karekter veya logo yu nasıl kodluyoruz bu konu hakkında bılgı verırsenız sevınırım maıl adresım de [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.