Bilgisayarınız İçin Ücretsiz Aile Koruma – Ebeveyn Kontrol Yazılımı

Kategori: Anasayfa, Eski Yazılar, Genel, Windows | 1

Evdeki çocukların siz başlarında değilken zararlı olabilecek içeriklere girmelerini engellemek istiyorsanız ancak bu işi bedava yapmak istiyorsanız bu program tam size göre. Artık hem çocuklarınızın web, oyun, Windows Live Messenger (MSN) iletişimlerini denetleyebilecek hem de bilgisayar kullanma zamanlarını ayarlayabileceksiniz.

Bahsettiğim özelliğe sahip yazılımı çok uzaklarda aramayın, Windows Live Aile Koruması uygulamasından bahsediyorum. Bu Windows Live Temel Bileşenlerin yani Windows Live Messenger’ında içinde barındırıldığı yazılım paketinin bir parçası ve tamamen ücretsiz bir Microsoft yazılımı.

Yazılım ile yapabilecekleriniz:

  • Çocukların giremeyeceği site düzeyini seçebilirsiniz. Örneğin yetişkinlere yönelik içeriği engellerken Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara erişimi açabilirsiniz.  Dilerseniz tam bir kısıtlamaya gidip sadece izin verilen sitelere erişim sağlatabilirsiniz. Kısacası site engelleme için birden fazla seçeneğiniz var.
  • Çocuğunuzun Windows Live yani MSN hesabını kontrol altında tutabilir ve görüşeceği kişileri siz belirleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuz bir site engellendiğinde sizden e-posta yoluyla izin isteyebilir ya da şifrenizi girerek siteyi aktif hale getirebilirsiniz.
  • Popüler arama motorları güvenli aramayı kullanır.
  • Bilgisayar kullanma alışkanlıklarını yani bilgisayarı kullanabileceği zamanları ayarlayabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın oynayabileceği oyun seviyesini seçebilirsiniz, bu sayede örneğin şiddet içeren oyunları oynamalarını engelleyebilirsiniz.
  • Bazı programların çocuklarınız tarafından kullanılmasını engelleyebilirsiniz.

Windows XP kullanıyorsanız sadece ilk dört özelliği kullanabileceksiniz. Diğer özellikler için Windows 7 (ya da Vista) gerekiyor.

Haydi Başlayalım

Kurulum

Öncelikle Windows Live Essentials yazılımını yüklemeniz gerekiyor. Eğer sisteminizde Windows Live Messenger yan eski adıyla MSN messenger yüklüyse Başlat menüsünden Tüm Programlar-> Windows Live altında Aile Koruması’nın olup olmadığına bakın. Eğer varsa ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

Eğer Aile Koruması yüklü değilse aşağıdaki makalede anlatıldığı gibi Windows Live Temel Bileşenleri indirin ve kurulum sırasında Aile Koruması’nı da işaretleyin.

Windows Live Temel Bileşenleri Yükleme Anlatımı İçin Tıklayın.

Ön Hazırlık: Çocuğunuz için yeni bir Windows hesabı oluşturun

Çocuğunuz için ayrı bir Windows oturumu açmanız gerekiyor.  Windows hesapları farklı kullanıcıların aynı bilgisayarı kullanırken ayarlarının karışmamasını sağlar. Bu sayede çocuğunuz duvar kağıdını ve masaüstünü istediği gibi de özelleştirebilecektir.

Bilgisayarınızda sizin ya da yetişkinlerin kullandığı bir yönetici hesabı bir de çocuklarınızın kullanacağı standart hesaplar olacak. Sizin hesabınıza şifre koyacaksınız ki çocuklarınız sizin hesabını açarak yetki kazanmasın. Aile korumasını da çocuklarınızın hesabına yükleyeceğiz. Çocuklarınız size sormadan bilgisayarda köklü değişikler yapamayacaklar.

Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Yeni bir kullanıcı oluşturmak için Windows XP kullanıyorsanız:

Başlat->Denetim Masasına Girin. Sol kısımdan işaretlediğim yerdeki bağlantıyla klasik görünüme geçin.
Kullanıcı Hesapları'na girin.
Yeni Hesap Oluştur'a tıklayın.
Hesap ismi olarak çocuğunuzun adını girebilirsiniz.
Sınırlı hesap türünü seçerek ilerleyin.
Şimdi kendi hesabınıza tıklayın. Hesabınızın adı Başlat Menüsü'nün üst kısmında da görüntülenir.
Parola Oluştur'a tıklayın ve kendi hesabınız için bir parola belirleyin.
Dosya ve klasörleri gizleyerek hesabınızdaki dosyalara diğer hesaplardan erişimi engelleyebilirsiniz.


Yeni bir kullanıcı oluşturmak için Windows Vista ya da Windows 7 kullanıyorsanız:

Başlattan Denetim Masaına gidin. İşaretlediğim yerden Görüntülenme Ölçütü'nü Büyük Simgeler olarak değiştirin.
Kullanıcı Hesapları'na tıklayın.
Başka bir hesabı yönetin'e tıklayın ve uyarı çıkarsa yönetici hakları için izin verin.
Yeni hesap oluştur'a tıklayın.
Çocuğunuz için sınırlı bir hesap oluşturun. Ardından kendi hesabınıza bir parola koyun.

 

İpucu:  Klavyenizdeki  Windows Tuşu ve L tuşuna aynı anda basarak hızlı kullanıcı değiştirebilirsiniz.

 Aile Koruması’nı Aktif Hale Getirmek

Başlat Menüsü -> Tüm Programlar -> Windows Live -> Windows Live Aile Koruması'nı başlatın. Ebeveynin Windows Live ID'si ile giriş yapın. Bu adres sizin MSN ya da hotmail adresinizdir.

 

Az önce çocuğunuz niçin bir kullanıcı hesabı oluşturabileceğimizi göstermiş, bu sayfada çocuğunuzun kullanıcı hesabını seçiyorsunuz.

 Aile Koruması’nı Yönetmek

İşlemi tamamladıktan sonra saatin yanında Aile Koruması simgesi görülür. Bu simgeyi görmüyorsanız yukarı ya da sola doğru olan ok işaretine tıklayabilirsiniz. Simgeye sağ tıklayıp Aile koruması sistesine giti seçerek yönetim paneline ulaşıyoruz.
Burada tekrar ebeveynin Windows Live ID'si ile oturum açmanız gerekebilir.

 

Giriş yaptıktan sonra her kullanıcı için ayrı ayrı seçenekleri belirleyebileceğiniz panele ulaşıyorsunuz. Birden fazla farklı yaşlardaki çocuklarınız için farklı seçenekler kullanabilirsiniz. Soldaki Aile Üyeleri kısmını kullanabilirsiniz.
Web filtreleri kısmında, çocuğunuz için erişimin engelleneceği güvenlik düzenleyini ayarlayabilirsiniz. Resimde işaretli seçenek ile sosyal ağlara izin verilir. Çubuğu yukarı kaydırdıkça daha katı bir filtreleme kullanırsınız. Temel ya da Genel İlgi'yi tavsiye ederim.

 

 

Zaman kısıtlamaları kısmında çocuğunuzun oturum açabileceği zaman aralıklarını seçebilirsiniz. Örneğin geç saatlerde bilgisayar kullanmasını engelleyebilirsiniz.

 

Burada çocuğunuzun oynayabileceği oyunların yaş sınırlamasını seçebilirsiniz, çocuğunuzun yaşına uygun oyunlara izin verin.

Aile korumanın diğer özelliklerini kendiniz de inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Aile Korumasını Çocuklarınız Nasıl Kullanacak?

Çocuklarınızı aile koruması konusunda bilgilendirmelisiniz. Çocuklarınız bilgisayarı kullanacağı zaman klavyenizdeki Windows tuşu ile L harfine aynı anda basarak kullanıcı değiştirebilirsiniz. Çocuğunuz her zaman kendi kullanıcı hesabını kullanmalı. Aile korumayı çocuğunuzun kullanacağı tüm bilgisayarlara yüklemelisiniz.

Çocuğunuz filtrelenen bir siteye girmeye çalışırsa yukarıdakine benzer bir hata ile karşılaşacak. İlk seçenek ile size bir e-posta gönderebilir ya da ikinci seçenek ile sizi çağırıp erişim izni isteyebilir. Soldaki seçenek seçildiğinde Aile Korumasında kullandığınız ebeveyn hesabıyla giriş yaparak ilgili siteye izin verebilirsiniz.
Eğer bir programı ya da oyunu yasakladıysanız çocuğunuz o programı çalıştırmayı denediğinde yukarıdakine benzer bir hata alır.

 

Çocuğunuz siz izin vermediğiniz bir zamanda oturum açmaya çalışırsa yukarıdakine benzer bir hata alır.

 

Microsoft, Windows ve Windows Live Microsoft Corp.’nın ABD ve/veya diğer ülkelerde tescilli ve/veya ticari markalarıdır. Diğer markalar ve/veya logolar sahiplerinin tescilli ve/veya ticari markalarıdır.

  1. anaonim

    windows7 starter işledim sisteminde windows aile koruması çalışmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.