Bada 2 Yükleme Kılavuzu

Kategori: Anasayfa, Eski Yazılar, Genel | 33

Bada 2 çıkalı aylar oldu, ancak uygulama mağazasında bir çok kişi hala işletim sistemi uyumsuzluğundan ötürü hata aldıklarından bahsediyor.

Bu yazıda nasıl telefonunuzu Bada 2’ye yükseltebileceğinizden bahsedeceğim.

Sık Sorulanlar

[important]Bada 2 yenilikleri ve ekran görüntüleri için tıklayın.[/important]

Bada 2’nin uygulama uyumluluğu nasıl?

Bada 2’ye güncellemediğinizde uygulama mağazası Samsung Apps‘te Bada 2 uygulaması yüklerken Uyumsuz OS. Yüklemek için ürün bilgisini güncelleyin. (8001) gibi bir hata alırsınız.

Bada 2 eski Bada uygulamalarının bir çoğunu çalıştırmaktadır. Bu sayede eskiden satın almış olduğunuz uygulamaları tekrar indirip Bada 2 üzerinde kullanabilirsiniz.

Telefonumu Bada 2.0’a güncellemeliyim?

Tek kelimeyle Evet.

Bada 2 Güncellemesini Tek Başıma Yapabilir Miyim?

Evet

Bada 2 Güncellemesi Garantimi Geçersiz Kılar Mı?

Samsung Kies üzerinden yapılan güncellemeler garantinizi geçersiz kılmaz. Başka yöntemler ve Samsung tarafından yayınlanmamış firmwareler garantinizi geçersiz kılabilir.

Şu anki Bada sürümümü nasıl öğrenebilirim?

Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Sistem Bilgisi altından öğrenebilirsiniz.

Bada 2 hakkında daha fazla bilgiyi nereden bulabilirim?

Bada 2’nin Getirdikleri (İnceleme) yazımı okuyabilirsiniz.

Bada Rehber, Notlar ve Takvim Yedeği Alma

Her şeyden önce telefonunuzun yedeğini almanızı öneriyorum. Normalde bu işlem Kies tarafından yapılıyor. Yükleme sırasında yedek almanız önerilecektir, ancak işi sıkı tutup önceden telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayıp tüm resim, müzik, video ve dökümanlarınızı bilgisayarınıza kopyalayın.

Yedek almak ve yazılım güncellemek için Samsung Kies yazılımını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor.

Resim, Müzik ve Videolarınızı ise Kies ile değil, ayrıca bilgisayarınızı USB Yığın Bellek (Ayarlar->Bağlantılar->USB->Yığın Depolamayı seçerek) modunda bağlayarak ya da hafıza kartı aracılığıyla yedeklemenizi öneririm. Kies üzerinden işlem uzun sürdüğü gibi yedeklere ulaşmanız da daha zor olacaktır.

Kies ile bağlanmak için Ayarlar->Bağlantılar->USB->Samsung Kies’i seçmeniz gerekmekte.

Samsung Kies İndirme

Yazılımı http://www.samsung.com/tr/support/usefulsoftware/supportUsefulSwMobile.do adresinden Kies 2.0 bölümündeki Windows için indirme bölümünü kullanarak indirip kurmanız gerekmekte.

Yazılımı indirip kurduktan sonra telefonunuzu USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın.

Samsung Kies yazılımını açtıktan sonra telefonunuzun tanınması için biraz bekleyin.

Ardından Kies’teki Yedekleme/Geri Yükleme sekmesine tıklayarak yedeklemek istediğiniz bölümleri seçip Yedekle butonuna basmanız yeterli olacaktır. Yedekleme işlemi bitene kadar bekleyin.

Ağ ayarları, tercihler, e-posta hesapları ve uygulamalarınızı yedeklemenizi önermiyorum, daha sonra temiz bir kurulum yapılması daha iyi olacaktır.

Navigasyon bilgileri ve ayarlarını ise yanlızca Bada 1.0 ya da Bada 1.2’de navigasyon lisansı satın aldıysanız yedeklemenizi tavsiye ederim.

Tüm bilgilerinizi yedeklediyseniz USB depolama modunda bağlanıp hafıza kartınızdaki SamsungLBS ve Others klasörlerinizi silmenizi ve telefon hafızasını biçimlendirmenizi öneririm. Bu sayede eski uygulama artıklarından ve haritalardan kurtulmuş olursunuz. Daha sonra indirmiş olduğunuz uygulamaları ve haritaları Samsung Apps ve Navigasyon uygulamasıyla geri yükleyebilirsiniz.

 Bada 2 Yükleme Kılavuzu

Bundan sonra Samsung Wave ve Wave II için Bada 2 güncellemesinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Başlamadan önce şunlardan emin olun.

  • Windows XP, Vista ya da 7 yüklü bilgisayarıma Samsung Kies uygulamasını kurdum. (Buradan indirip kurabilirsiniz)
  • Internet bağlantım ve USB kablom var.
  • Telefonumun şarjı tam.
  • Verilerimin tamamını yedekledim.
  • Yükleme sırasında telefonumu kullanamayacağımı  ve kullanmayacağımı biliyorum.

Elektrik kesintisi gibi durumlarda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için bir laptop kullanmanızı öneririm.

Yükleme sırasında

  • Dosyaların indirilmesi sırasında internetin gitmesi ya da hata almanız durumunda devam etmeniz mümkün.
  • Yazılım güncelleme sırasında kablo bağlantısının kesilmemesi ve telefonun kullanılmaması gerekiyor.
  • Telefonunuzun yeniden başlaması, kapanıp açılması ve ekranda garip yazı ve simgeler çıkması normaldir, işlem bitene kadar bekleyin.
[warning]Yazılım güncelleme sırasında telefonunuza ya da verilerinize gelecek her türlü zarardan siz sorumlusunuz. Genelde güncelleme sırasında herhangi bir sorunla karşılaşılmasa bile bunu hatırlamak isterim.[/warning] [important]Eğer güncelleme yapmaktan korkuyorsanız, ya da güncellemeyi yapamıyorsanız bir Samsung servisine telefonunuzu güncelletebilirsiniz. Bu işlem bildiğim kadarıyla ücretsiz yapılıyor.[/important]

Haydi Başlayalım

Wave ya da Wave II cihazınızı bilgisayara Samsung Kies modunda bağlayıp Samsung Kies uygulamasını açın.

 

Normalde telefonunuzu Kies’e bağladığınızda yukarıdakine benzer bir uyarı alırsınız.

O ekran gelmemiş olsa bile Yeni üretici yazılımı mevcut şeklinde bir bilgi görüntülenecektir. Yeni Wave cihazımızın yazılımın yükleme işlemine “Üretici yazılımı yükseltme” butonuna basarak başlayabiliriz.

[important] Eğer “Cihazınız Kies aracılığıyla yazılım yükseltmesini desteklemiyor. “ hatası alırsanız  yükleme işlemini Kies üzerinden gerçekleştiremiyorsunuzdur. Telefonunuzu servise götürüp Bada 2 yükletebilirsiniz.[/important]

Burada benim de bahsettiğim uyarılar yer almakta hepsini okuyun ve kutucuğu işaretleyin ardından “Yükseltmeyi başlat” butonuna basabilirsiniz.

Bir süre sonra “Üretici yazılımı yükseltme bileşenleri karşıdan yükleniyor.” ifadesini göreceksiniz. Bu aşamada yükseltme işlemini yapacak araçlar internetten indirilecek.

Ardından bu ekran ile en son Samsung Wave firmwaresi Samsung sunucuların indirilecek. Bu işlem bir öncekine göre biraz daha uzun sürebilir. Bu sırada hata alırsanız telefonu ve Kies’i kapatıp açarak tekrar deneyebilirsiniz. (Kies’i kapadıktan sonra CTRL+ALT+DEL ile Görev Yöneticisi’ni açarak alt Kies uygulamalarını da kapatmanız tavsiye edilir.)

Bir sonraki aşamada yazılım telefonunuza yüklenmeye başlayacak bu sırada telefonunuzun ekranın bir yazılım yükleme simgesi görebilirsiniz. Kabloyu çıkarmayın ve telefona dokunmayın.

Bada 1.0 kullanıyorsanız telefonunuz burada Bada 1.2’li  bir ara sürüme güncellenecek. Henüz Bada 2’ye güncellemeyecek. Bu ara sürümden Bada 2’ye güncellenecektir.

Bu aşamada bir yedek oluşturabilirsiniz. Eğer daha önce yedeğinizi aldıysanız “Yedeklemeyi Atla” seçeneğine tıklayın.

Yedeklemeyi atladıysanız ya da yedeklemeyi yaptıktan sonra tekrar üretici yazılımı yükseltme bileşenleri indirilecek ancak bu sefer işlem çok daha çabuk tamamlanacaktır.

Tekrar bir yazılım güncelleme işlemi başlayacaktır. Bu sırada telefonunuz Download Mode’a girebilir. Yeniden başlayabilir.

Tebrikler, yazılım yükleme işlemi tamamlandı. Şimdi kabloyu çıkarabilir ve Bada 2’yi kullanabilirsiniz.

Kies ile yedeklediğiniz verileri geri yüklemeyi unutmayın.

 


İkinci bir yöntem: Multiloader ile Bada 2 Yükleme

YASAL UYARILAR:

  • Samsung Kies, yazılım ve operatör uyumluluğunu denetler, telefonunuzun durumunu kontrol eder ve daha güvenli bir yazılım yükseltmesi sağlar. Bu yöntemi sadece Samsung Kies ile sorun yaşamıyorsanız bu yöntemi kullanmayınç
  • “Cihazınız Kies aracılığıyla yazılım yükseltmesini desteklemiyor. ” şeklinde hata alıyorsanız bu yöntem işe yarayabilir.
  • Bu yöntem Samsung tarafından desteklenmemektedir. İşlemin hatalı olması sonucu garantiniz geçerliliğini yitirebilir.
  • Operatör tarafından markalı satılan cihazlarda bu yöntemi kullanmayın. (Yazılımın operatör tarafından özelleştirildiği ya da SIM kilitli modellerden bahsediyorum.)
  • Bu yöntemle yüklediğiniz firmwarelerin doğru, kararlı ve güvenli olduğu konusunda garanti yoktur, her zaman Samsung’un sağladığı firmwareleri kullanmanızı öneriyorum.
  • Modifiye edilmiş yazılım yüklemenin ve paralel ithalatla Türkiye getirilmiş cihazları Bada 2’ye yükseltmenin tek yolu Multiloader gibi gözüküyor.
  • Bu yöntem sadece genel bilgilendirme amacıyla gösterilmiştir ve yetkisiz kullanıcılar tarafından kullanılmamalıdır. Telefonunuzu yükseltmek için Kies’i kullanın ya da telefonunuzu servise götürün.
  • Tüm sorumluluk size aittir.

Firmware dosyası:

http://www.sammobile.com ya da http://www.badaturkiye.com gibi siteler firmware dosyaları yayınlamaktalar. Bu işlem riskli ve Samsung tarafından önerilmediğinden direkt olarak bir firmware dosyasına link vermeyeceğim.

Başka sitelerden indirebileceğiniz içerikten ilgili site sahibi sorumludur. Herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyim.

Şurada TurkoCFW adında güzel bir Bada ROM çalışması bulunuyor. Bada 2’ye güncelleme için bu ROM’u tercih edebilirsiniz. (Alternative links bölümünden alternatif linklere ulaşabilirsiniz): http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2306458

İşte bazı hatırlamalar:

  • En son Bada 2 TUR (Turkey) yazılımını yüklemeniz gerekiyor. Şu anda S8500JVLC2  veya S8530JVLC2
  • Yurtdışından operatör kilitli ya da operatör tarafından özelleştirilmiş yazılım kullanan telefonlara bu şekilde yükleme yapılmamalıdır. Sadece kilitsiz telefonlarda bu işlem uygulanmalıdır.
  • Farklı bir modelin yazılımı asla yüklenmemelidir.
  • Firmware dosyaları asla birbiriyle karıştırılmamalıdır.
  • Telefonunuzu bir Asya ülkesinden aldıysanız Avrupa yazılımlarını yüklememelisiniz.
  • Paralel ithalat ürünleri bu şekilde Bada 2’ye güncellenebilirler.
  • İşleme başlamadan Samsung Kies bilgisayarınızda yüklü olmalıdır.
  • Şarjınız tam dolu olmalıdır.
  • Yükleme işlemi sırasında telefon kullanılmamalıdır.
  • Yükleme işlemi sırasında bilgisayar ve telefon arasında bağlantı kesilmemelidir.

Gerekli Programlar

Samsung Kies’i buradaki Kies 2.0 bölümündeki Windows için indirme bölümünü kullanarak indirip kurmanız gerekmekte.

Multiloader programını da buradan indirebilirsiniz.

Download Mode’a geçiş

Samsung Kies’i ve bilgisayarınızdaki diğer tüm çalışan uygulamaları kapatın. (Kies kurulu olmalı ama çalışmamalı)

Telefonunuzun bilgisayar bağlantılarını kesip normal bir şekilde kapatın. Bir on saniye bekledikten sonra ses kısma, kilit ve açma/kapama tuşuna birkaç saniye basılı tutun ekranda Download Mode yazısını göreceksiniz.

Şimdi bilgisayarınızı telefona USB kablo ile bağlayın. Bir süre sürücülerin yüklenmesini bekleyin.

Firmware Dosyalarını Seçme

Multiloader’ı açın.

Boot Change ve Full Download kutucuklarını işaretleyin.

LSI‘yi seçin.

İndirdiğiniz firmware dosyalarını bir klasöre çıkarın.

Boot butonuna basarak çıkardığınız dosyalar arasında BOOTFILES klasörünü seçin.

AMSS’ye basarak amss.bin dosyasını seçin.
APPS’e basıp apps_compressed.bin dosyasını seçin.
RSC1’e basıp rc1 uzantılı dosyayı seçin.
RSC2’ye basıp rc2 uzantılı dosyayı seçin. (İki dosya varsa Low olanı seçin.)
FACTORY FS’ye basıp FFS uzantılı dosyayı seçin.
SHP APP’a basıp ShpApp.app dosyasını seçin.
CSC’ye basıp CSC uzantılı dosyayı seçin.
(Eğer PFS uzantılı bir dosya varsa PFS butonuyla onu da seçebilirsiniz, genelde olmuyor.)

Dosya adlarında değişiklikler olması olası, uzantılara dikkat etmeniz gerekmekte.

Port Search butonuna basın. (Telefonunuz Download modunda ve bağlı olmalı)

Şöyle gözükecek:

Hazırsanız Download butonuna basarak yükleme işlemini başlatın.

Bootloader yüklendikten sonra telefonunuz yeniden başlayacak. Bazen yeniden sürücü yükleme uzun sürebileceğinden bu işlemde Multiloader tekrar telefonu bulamayabilir. İşlem duru ve devam etmezse Multiloaderi kapatıp tekrar açıp, tekrar aynı işlemleri yapabilirsiniz.

Yükleme işlemi tamamlandığında sağda “All files completed” yazacak ve telefonunuz Bada 2 ile açılacaktır.

Telefonunuz açıktan sonra arama bölümünden *#272*ssdd# (ssdd yerine o anki saat ve dakikakayı yazın örnek saat 12:03 ise *#272*1203# ) tuşlayın ve TUR’u seçin ve yükleyin. Biraz bekleyin. Ardından telefon tekrar başlayacaktır. Bu sayede telefonumuzu Türkiye yazılımına uyarlamış olduk. (Türk operatörlerinin ayarları otomatik yapılacak, çeşitli uygulamalar buna göre davranacaktır.)

Eğer yükleme sırasında herhangi bir sorun olur ya da hata alırsanız sırayla şunları deneyebilirsiniz.

  • Cihaza bağlanamıyorsanız, antivirüsünüzü devre dışı bırakın ve çalışan tüm programları kapatın. Kies’in yüklü olduğundan ve kapalı olduğundan emin olun. Gerekirse başka bir bilgisayardan deneyin.
  • Multiloader’i kapatıp tekrar ayarlayıp tekrar yüklemeyi deneyin.
  • Kabloyu çıkarıp, telefonu kapatıp, pilini çıkarıp tekrar takıp, telefonu hiç açmadan tekrar Download moda girerek tekrar yüklemeyi deneyin.
  • Hiç bir şekilde telefonunuz açılmıyor ve yazılım yüklenmiyorsa telefonunuz brick olmuş demektir, en yakın servise götürün.

33 Responses

  1. özcan

    merhaba anlatımınız cok guzel ama benım sorunum su xp ,win 7,win8 de kiesle guncellemeyı denedım bi turlu yapamadım izin alınamadı vs gibi tam olarak hatırlayamıyorum uyarılar gelıp kapadı ilk asamada kaldı Üretici yazılımı yükseltme bileşenleri karşıdan yükleniyo %100 olduktan sonra ılerlemedı kapadı sunu sormak istiorum defalrca arastrdım okudum bulamadım hafıza kartını cıkarıyormuyuz kiesle guncelleme yaparken ve telefonu dowland moduna alıyormuyuz yoksa normal sımkartsız sekılde acıncada oluyormu yardımcı olursanız cok sevınırım ii çalısmalar tşk ederım

    • Oğuz Kırat

      Merhaba multiloader’la yükleme yapın, internetten nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.

  2. herbalife

    Anlatım ve paylaşım için çok teşekkür ederim. Anlattığınız şekilde bada 2.0 yükledim, gayet güzel çalışıyor. Fakat bada 2.0’a yükseltmeden önce telefonumda NDrive navigasyon yüklüydü, şimdi silinmiş, nasıl geri yükleyebilirim? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    • Oğuz Kırat

      nDrive’ı tekrar indirip kurmanız gerekiyor, programın desteğine başvurmanız daha yerinde olur.

  3. ali

    oğuz kardeşim verdiğin bilgiler sayesinde sorunsuz bir şekilde telefonumu bada 2 yapmış bulunuyorum.çok teşekkürler.sağolasın

  4. Vahit

    Oğuz kardeş
    Verdiğin bilgiler çok faydalı ve anlaşılır öncelikle teşekkür ederim. Yalnız benim bir sorunum var. Telefondaki tüm dosyaları copy-past yaparak masa üstüne aktarmıştım. Dolayısıyla kiesle yükseltme yaparken malesef yedekleme yapmadım. Şimdi telefon rehberime malesef ulaşamıyorum. (Kiesle yedekleme yapmadığım için geri yüklemede benim masa üstündeki dosylardan doğal olarak kies ilgili dosyayı bulamıyor.) Bunu nasıl çözebilirim yoksa bir çözümü yokmudur. Selamlar. Vahit

    • Oğuz Kırat

      Eğer rehberinizin yedeğini bir dosyaya almadıysanız, kies üzerinden de yedeklemediyseniz, ulaşamazsınız. Ancak karta dosyaya yedek aldıysanız bir vcf dosyası olacak onu telefona atıp açarsanız sorununuz çözülecektir.

  5. tevfik

    Bu uygulamayı bu şekilde samsung wave 723 yapabiliriz miyiz

    • Oğuz Kırat

      Wave 723 Bada 2 destekliyor. Kies aracılığıyla yükleyebilirsiniz.

  6. ishak

    mrb kieste bır sorun ıle akrşılaştım ekranda şu çıkıyor..
    Cihazınız,Kies aracılığıyla yazılım yükseltmesini desteklemiyor. çıkıyor karşıma yardıcı olabılırmısınız cihaz wave2

  7. Miraç

    aylardır çok karışık şeyler okudugum için güncellemeyi yapmaya cesaret edemedim burada gayet açık bir şekilde görünce hemen yaptım çok da basit oldu ve telefon daha iyi hale geldi çok teşekkürler 🙂

  8. öznr

    ben dediğiniz şekilde yaptım her şeyi kies de son yazılımı yüklediğimi söylüyo fakat telefon bilgilerimde hala bada 1 var ne yapıcam acaba

    • Oğuz Kırat

      Bu durumda multiloader ile elle yuklemeniz gerekiyor, internette bir cok sitede gerekli firmware dosyalari ve anlatim mevcut.

  9. esra

    bn yaptım ama sajı %80 in ustune ckmıyo şarjdayken %100 cıkarınca %80 oluyo ne yapmam lazım

    • Oğuz Kırat

      Birkaç kez tamamen şarj/deşarj işleminden sonra düzelmezse Samsung’la iletişime geçiniz, Bada 2 onlara ait bir işletim sistemi, belki de bataryanızla ilgili bir problem olmuş ve Bada 2’de ortaya çıkmış olabilir.

  10. Alpaslan

    Kardeş ben bir türlü kiese bağlanamıyorum usb kablosuyla bağlanıyor diyor bkliyorum bağlanmıyor niçin ?

  11. abdullah şahin

    oğuz bey ben wave 2 ye android yükledim ama telefonu bilgisayara bağladığımda usb aygıtı tanınmadı diyor multiloader de port searc e tıkladığım zaman read wave yazısı gelmiyor dowlond tuşu aktif olmuyor tüm sürücüler yüklü sürücüleri kaldırıp tekrar yükledim olmadı başka bir bilgisayar bağladım yine olmadı usb kabloyu değiştirdim olmadı sizden yardım istiyorum

    • Oğuz Kırat

      Download modundayken telefonun tanınmaması ilginç, normal olarak bağlantı kurabiliyor musunuz Bada ya da Android’deyken?

  12. Tolga

    Merhaba kies ile bada 1.2 olan telefonumu -8530- sizin sitenizden uygulayarak sorunsuz şekilde bada 2.0-a güncelledim. şimdi 1 ay oldu ancak tekrar 1.2 ye dönmek istiyorum. telefon çok yavaşladı, şarzı az gitmeye başladı, internet tam bir işkenceye döndü.. ve en kötüsü de ara sıra telefon beni arayanları ekranda gösteriyor ama zil çalmıyor.. (özellikle sessiz moda alıp sonra tekrar normale döndürdüğümde oluyor) beni arayanlara mahçup oluyorum sürekli. Ne yapmamı önerirsiniz ?

  13. harun

    merhaba wave 2 android kurduktan sonra tekrardan bada 2ye geçmek istedim ve yukarıda vermiş olduğunuz talimatlara göre yükleme yaptım ALL FILES COMPLETE yazdıktan sonra telefon kapanıp açıldı fakat ekranda kırmızı olarak FILE NOT FOUND yazıyor. tekrardan bada 2 ye nasıl dönebilirim.

  14. goktug

    wave 2 kiesten güncellerken yarıda kaldı telefon bilgisayar ünlem işareti geliyor ne yapmalıyım

    • Oğuz Kırat

      Kies üzerinde bulunan emergency firmware recovery (acil yazilim kurtarma gibi bir cevirisi olmali) kullanabilirsiniz.

  15. bebahce

    merhaba 2yıl önce bu işlemi yapmıştım ama şuan telefonumu pc’ye tanıtamıyorum. yani pc telefonu görmüyor. ne yapabilirim teşekkürler.

  16. Pelin

    Telefonumun modeli Wave 723. Kies ile güncelleme yaptım. Güncelleme aşamaları hatasız gerçekleşti ve güncelleme tamamlama onayı geldi. Ama telefonum hala Bada 1.1 sürümü. Fakat Kies’e bağladığımda son sürüm diyor. Ne yapmalıyım ?

  17. mithat

    sevgili oguz kardeşim merhaba. öncelikle gerçekten emeğine sağlık .. dostum wawe 1 kullanıyorum ben. bada 2 yi yükledim memnunumda işin doorusu. fakat önceleri sadece samsung apps çalışmadı.. telefonun *#272*ss.dd*# yaptım ”tur” seçeneği yoktu. onun yerine ”kor” ve ”dnt” diye iki seçenek vardı anladım ki. bi şekilde korsan bi tlefon kullanıyorum.. bu durumda ne yapılabilir? bada ikiden memnunum kullanmak isterim ama programların hepsini çalışır hale getirebilirmiyim? yada tekrar bada 1 i nasıl yüklerim? ( samsung kies sorunsuz çalışıyo ve kurulumu kiesle yaptım). sana zahmet ilgilenirsen sevinirim. iyi çalışmalar

    • okirat

      Custom ROM olarak Bada 2’yi yüklerseniz sorunsuz kullanabilirsiniz. TurkoCFW 10.2’yi tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.