31 Ekim’de yayınlanmış olan yeni Android KitKat kullanıcılar ve geliştiriciler için neler getirdi?
KitKat’ın o kadar tanıtımı yapıldı ki (aralarında Türkiye’nin olmadığı) bir çok ülkede Nestle KitKat çikolatalarının içinden Nexus 7 çekiliş kodu bile çıkıyordu. Hal böyle olunca hem kullanıcı kitlesi hem de geliştirici kitlesi bu yeni sürümden çok şey bekliyordu. Jelibonlar karın doyurmamaya başlayınca (4.3 çok da yeni özellik getirmemişti) KitKat’ı dört gözle bekler olduk. Peki değdi mi?
Bir günlük kullanımımdan yola çıkarak Ice Cream Sandwich’ten bu yana en çok geliştirme içeren sürüm olduğunu söyleyebilirim.
OK Google!
4.4 Google Now’u entegre etmeyi aşarak gözünüze sokmaya çalışmış ve gerçekten hoş olmuş 🙂 Artık ana ekranda boş boş dururken “OK Google” dediğinizde telefon otomatik olarak arama yapmak için sizi dinlemeye başlıyor. Ancak Türkçe dilini seçtiğinizde bu özellik çalışmıyor.
Örneğin “OK Google! Pictures of cute cats” dediğinizde “Check out these pictures of cute cats” diyerek karşılık veriyor. Alternatif olarak “OK Google! Is it going to rain tomorrow?” derseniz de “No, rain is not expected in blah blah blah” diyerek karşılık alabiliyorsunuz.
Ayrıca ana ekranda sola kaydırdığınızda direkt olarak Google kartlarına ulaşıyorsunuz.
Yenilenen Launcher / Ana Ekran / Ev Ekranı / Kilit Ekranı / Başlatıcı / Uygulama Çekmecesi
Launcher’ın Türkçe’ye birden fazla çevirisi olduğu için hangisini kullanacağımı bilemiyorum ancak telefonu açınca karşınıza çıkan ve uygulamaları başlattığınız arayüz tamamen değimiş.
- Navigasyon tuşları geçirgen olmuş.
- Az önce söylediğim “Ok Google” widgeti ve Google Now eklenmiş.
- Tüm simgeler biraz daha büyütülmüş.
- (Nihayet) Widgetler sekmesi kaldırılmış ve widgetler ana ekrana uzun basılarak eklenebilir konuma getirilmiş.
- Bildirim çubuğu yarı geçirgen olmuş.
- Hızlı ayarlar bölümü biraz değişmiş.
- Kilit ekranına müzik dinlerken gösterilmek üzere tam ekran albüm kapağı ve kamera butonu konulmuş.
Mesajlaşma artık yok. Yenilenen arama ekranı.
AOSP’de hala durmasına rağmen Google’ın Nexus 5 fabrika imajından kaldırdığı uygulamalardan biri mesajlaşma. Hangouts artık mesajlaşmanın yerini almış. Hangouts’u gerek mesajlaşma gerekse görüntülü görüşme için kullandığımdan neden olmasın diye düşündüm. Ancak tabii ki alışmak için biraz zaman gerekecek. SMS gönderimini Hangouts üzerinden yapmak biraz karışık gelebiliyor. Buna rağmen tüm Android kullanıcıları Hangouts’a geçerse şebeke üzerinden kullanılacak SMS miktarı önemli ölçüde azalacaktır.
Yenilenen arama (telefon) butonuna dokunduğunuzda ise sizi favori kişileriniz karşılıyor. Çevirici de buraya eklenmiş. Yeni tasarımı daha fonksiyonel buldum ancak her yerde arkadaşlarımın resimleri ve isimleri olduğu için ekran görüntüsü koyamıyorum.
Ayarlarda Yeni Öğeler
Ayarlar menüsünde sizi bekleyen iki yeni özellik var. “Dokundur ve Öde” ve “Yazdırma”.
Dokundur ve Öde: Google Wallet benzeri bir uygulama ile NFC aracılığıyla ödeme yapmanızı sağlıyor. Wallet Türkiye’de kullanılamadığından bankaların bu özelliği kullanarak kendi uygulamalarını entegre etmeleri gerekebilir.
Yazdırma: Google Cloud Print ya da üçüncü parti uygulamalar buraya entegre oluyor. Bu sayede bilgisayarınıza bağlı olan ya da kablosuz ağ desteği olan herhangi bir yazıcıdan kablosuz çıktı almanız mümkün oluyor.
Yenilenen Google Uygulamaları
Google+’ın yenilenen sürümüne otomatik fotoğraf ve video yedeklemeye ve resim oluşturmaya ek olarak artık otomatik video oluşturma da eklemiş. Önceden kameranızdan çektiğiniz fotoğraflar otomatik olarak Google bulutuna yüklenebiliyordu. Google sonra bunları toplayarak hareketli GIF’ler ve kolajlar oluşturuyordu. Şimdi buna ek olarak videolar da oluşturabilecek. (Auto Awesome olarak geçen bu özellik Türkçe’ye Eğlenceli Foto. Araçları olarak çevrilmiş)
Onun dışında Keep, Music, Store, Drive, Games, Earth ve Maps de en güncel sürümleriyle bizi karşılıyor.
Süpriz olarak QuickOffice de geliyor. (Google QuickOffice’ı satın almıştı.) Artık Android telefonunuzdan ücretsiz olarak ofis dökümanlarını düzenleyebilirsiniz. Uygulama Google Drive ile entegre olarak çalışıyor.
Root
SELinux’taki değişiklikler yüzünden yeni kilitli bootloaderlarla telefonun rootlanması zorlaşacak gibi görünüyor. Ancak bu durum Nexus cihazlar için sorun teşkil etmemekte. SuperSU’nun son sürümünü flashlayarak root erişimi sağlayabildim.
Arkaplanda Gelen Önemli Özellikler
Hepsini uzun uzun anlatmak isterdim ancak o zaman çok çok uzun bir makale olurdu. Arkaplanda gelen geliştirmeler ve uygulama geliştiriciler için önemli noktalar ise şunlar:
- RAM kullanımı optimizasyonu. Artık Android daha az RAM kullanıyor. 512 MB RAM yeterli olacak dense bile 512 MB RAM’li cihazınıza KitKat beklemeyin. Belki de bu yüzden Nexus 5’te 3 GB yerine 2 GB RAM ile devam edilmiş.
- Yenilenen Google Klavye
- DSP Audio Tunnelling özelliği ile müzik dinlerken çok daha az pil kullanımı sağlanmış. Ancak donanımsal destek gerekiyor.
- GPS özelleştirmeleri, uygulama bazlı GPS doğruluk payı hesabı, pil tasarrufu modu.
- Uygulamalar navigasyon (gezinti) çubuğunu gizleyebiliyor ve tam ekran olabiliyor. Geri getirmek için dokunmak ya da dışarıdan içeriye sürüklemek yeterli oluyor. Bunu desteklemeleri için uygulamaların güncellenmesi gerekiyor.
- Bluetooth üzerine geliştirmeler mevcut. Örneğin sistem ses düzeyi uzaktan kontrol edilebiliyor. Bu da araç içinde telefonlarından müzik dinleyenler için iyi bir özellik.
- Kızılötesi verici desteği eklenmiş.
- WebView kontrolü artık AOSP browser yerine Chromium ile çalışıyor. Bu da içerisine HTML gömen ya da web sayfası çağıran uygulamalar için önemli bir geliştirme.
- Dosya Seçim Framework’u geliştirilmiş. Dosya seçimi yapmak çok daha güzel ve kolay.
- Yazıcı üreticileri Android içerisindeki yazdırma bölümüyle entegre olabiliyorlar.
- Ekran videosu kaydı gelmiş. Ancak bilgisayara bağlı olmanız gerekiyor.
- Düşük güç tüketimli sensör desteği.
- SELinux Enforcing moduna alınmış.
- Sadece bir uygulama tam SMS yönetimini elinde tutabililiyor.
- Yenilenen animasyon ve geçiş efekti kütüphanesi
Dipnot:
Burada bahsettiğim özellikler Nexus 5 fabrika imajının Nexus 4 üzerinde çalışabilir haline getirilmesiyle oluşturulan ROM’da ve AOSP buildlerinde mevcuttur. Google Nexus 4 için fabrika imajı yayınladığında bu özellikler değişebilir. Bu da önümüzdeki haftalarda netleşecektir.
kahraman
dostum bişey sorcam kullandığım bi kamera programı kayıt yeri olarak hfıza kartını seçemiyorum (starting android 4.4 kitkat google add policy on which directory allowed to be modified by application) hatası veriyor bi fikrin varmı acaba
Ciara Louise Lasombe
Merhaba
Özellikle bu krediyi isteyen ahlak, ciddi, dürüst ve iyi hiç 2000 Euro 10,000,000 euro kısa ve uzun vadeli kredi vermek için kullanılacak bir sermaye var, bankacılık veya dosyayı yasaktır kim bankada reddedildi. Ama ana amacı yoksulluğu azaltmaktır. Aktarma işleminin güvenliği için bir banka tarafından sağlanır. Talebinizin miktarı vermek ve süresini takip ediniz. Posta ile bana Görüşülen:
Benim e-posta: [email protected]