Bilgisayarımızı oyun oynamak, 3 boyutlu uygulamalrla çalışmak ve yüksek çözünürlüklü filmler izlemek için kullanıyoruz. Bu tür uygulamalar bilgisayara ağır yük indiren uygulamalar. Bu tür uygulamaları çalıştırırken yavaşlık hissediyor ya da sorunlarla, örneğin grafik hatalarıyla karşılaşıyorsanız olası çözümler yazının devamında…
İşte Yapılacaklar Listesi:
1) Sistem gereksinimlerini kontrol edin.
Eğer bir oyunu ya da uygulamayı çalıştırmaya bilgisayarınızın gücü yetmiyorsa, yetmiyordur. Satın almadan önce oyun ve uygulamaların minumum sistem gereksinimlerini kontrol edin. Zira Crysis 2’yi bir netbookta oynayamazsınız. Bilgisayarınızın özelliklerini nasıl öğreneceğinizi bilmiyorsanız buradaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Bu tür uygulamaları çalıştırırken diğer programları kapatın mümkünse saatin yanında yer alan programlara da sağ tıklayarak çıkış yapın. Antivirüsünüzü geçici süre devre dışı bırakmayı da düşünebilirsiniz.
2) Korsan kullanmayın.
Korsan kullanıyorsanız, kullandığınız oyunun çıkmadan önceki geliştirme aşamasındaki sürümlerini kullanıyor bile olabilirsiniz. (Haliyle bunlar düzeltilmemiş hatalar ve eksik özellikler içerirler.) Ya da oyununun kopyalama korumasını aşmak için kullandığınız programlar oyunu bozabilir. Oyununuz orjinalse bile CD’siz oynamak için crack vb. kullanmayın. Mecbur kaldığınızda, yasalar ve lisans sözleşmesi el veriyorsa sanal CD imajı kullanın. Eğer çok seyahet ediyor ve CD taşımaktan üşeniyosanız elektronik downloadlar sizin için uygun olabilir.
3) Oyunu ya da uygulamayı güncelleyin.
Oyunlar ya da uygulamalar çıktıktan sonra üreticileri sonradan ortaya çıkan hataları gidermek, yeni özellikler eklemek için patch yani yamalar çıkarırlar. Oyununuz orjinalse bunları rahatlıkla indirebilirsiniz. Bazı oyunlarda bu yamalar çok fazla performans artışı sağlamaktadır.
4) Bilgisayarınızı Güncelleyin
DirectX’in son sürümünü yüklemekle işe başlayabilirsiniz. Buradan indirin ve kurun.
İşletim sisteminizin en son service pack, yani hizmet paketini yükleyin ve güncellemelerinizi tamamlayın.
Bilgisayarınızdaki donanımın sürücülerini, özellikle ekran kartı sürücünüzü güncelleyin.
Ekran kartı sürücülerinin güncellenmesiyle ile ilgili videomu buradan izleyebilirsiniz:
Ekran kartı marka ve modelinizi bilmiyorsanız buradaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Aynı şekilde bilgisayarınızın diğer donanım sürücülerini yükseltmeniz de yararınıza olacaktır.
5) Performans Ekran Kartı ve Dahili Grafik Çipi Arasında Geçiş Yapın.
Yeni model bilgisayarlar enerji tasarrufu için işlemciyle birlikte bir grafik çipi ayrıca oyunlar için bir de yüksek performanslı (ancak fazla güç harcayan) bir ekran kartını beraber barındırabiliyorlar. Örneğin Intel Core i5, i7 gibi işlemcileri olan bir bilgisayarınız varsa ve bilgisayarınız yanlışlıkla düşük performanslı karta ayarlıysa oyun ve uygulamalardan yeterli performans alamayabilirsiniz. Genelde bilgisayarınız pil ile kullanımdayken enerji tasarrufu için düşük performanslı dahili çipi kulanır. Fişe taktığınızda ise yüksek performans aktif olur. Bu ayarları ekran kartı ya da bilgisayar üreticinizin yönetim panelinden değiştirebilir ve örneğin bilgisayarınızın her zman yüksek performanslı ekran kartını kullanmasını sağlayabilirsiniz.
6) Eski oyunlar için Uyumluluk Modunu Kullanın
Eğer yüklediğiniz oyun eskiyse, yeni işletim sistemlerinde doğru çalışmayabilir. Bunun için ilk yapmanız gereken oyunun masaüstü ya da Başlat menüsündeki kısayola sağ tıklamanız ve “Yönetici olarak çalıştır” demeniz. Çıkan uyarıya Evet diyerek izin verin. Bu da işe yaramıyorsa tekrar sağ tıklayıp “Özellikler” deyin. Uyumluluk sekmesine tıklayın. “Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu” seçeneğini işaretleyin ve listeden örneğin “Windows XP Service Pack 3” ü seçin. Ayrıca “Bu programı yönetici olarak çalıştır” seçeneğini işaretlerseniz her seferinde sağ tıklayıp yönetici olarka çalıştırmanız gerekmez.
Bir cevap yazın