Ubuntu Touch Neden Önemli?

Kategori: Anasayfa, Android, Linux | 0

Ubuntu Touch projesini belki de duymuşsunuzdur. Ubuntu’nun telefonlara özel sürümü.
Ubuntu’nun telefonlara girme projeleri bazen başarısızlıkla sonuçlansa da 13.10 ile en azından kararlı bir Ubuntu Phone projesi geliştirmeyi hedeflemişlerdi.

Ubuntu’nun normal masaüstü versiyonu 13.10 çıktığında da telefonlar için sürümü de çıkardılar. Ancak “sadece geliştiriciler ve partner kuruluşlar için olsun” dediler.

Daha önce Ubuntu Touch’ı telefonuma (N4) kurmuştum. Açıkçası arkadaşla olan kısa bir önizlememizde ne kamerayı doğru dürüst çalıştırabildik, ne arama yapabildik. İş böyle olunca bir 15 dk incelemeden sonra Android’e geri dönüş yapmak zorunda kaldım.

Uzun zamandır Ubuntu Edge dışında Ubuntu Phone projesinin gelişmelerini takip etmiyorum. Ancak 13.10 sürümünün yayınlaması ve sonunda Nexus 4 için MultiROM çıkması sonucunda Android’in yanına Ubuntu Touch 13.10 kurmaya karar verdim.

Bu sefer problemleri çözmüşler diyebilirim. Arama yaptım, kablosuz ağıma bağlandım, müzik dinledim, internete bağlandım ve fotoğraf çektim.

Arayüzünü biraz karmaşık buldum, Unity’i de karmaşık buluyorum.Ancak bu arayüz Android, iOS ya da Windows Phone’a göre biraz daha kullanışsız. En azından ana menü. Yoksa uygulama arası geçişler ve dokunmatik kısayolları gayer başarılı buldum.

Açıkçası sevgili Canonical, para kazanmak için koyduğun müzik ve video bağlantılarıyla ilgilenmiyoruz. Bunlar arayüzün zaten karmaşık olan yapısını daha da karmaşıklaştırıyorlar. Neyse ki kapatılabiliyorlar.

Sistem henüz ham ancak en azından kullanılabilir hale getirilmiş. Uygulama desteği çok az* ve henüz bir market koymamışlar. Facebook, twitter gibi uygulamaların çoğunluğu da tarayıcı üzerinden çalışıyor. Ancak bu geliştirici sürümü ve 14.04 ile işler değişebilir.

Daha önce Android üzerinde Ubuntu’nun ARM sürümünü çalıştırmıştım. Ancak dokunmatiğe uygun bir arayüz olmadığından VNC ile bağlanıp bilgisayardan XFCE kullanıyordum (ya da telefondan VNC istemcisiyle kendisine bağlanabiliyorsunuz) ama işler VNC ile yürümüyor. Gnome, KDE, XFCE, LXDE ya da Cinnamon; hiç biri telefonda kullanıma uygun değil. Belki tablette kullanılabilirler ama telefonda olmuyor. Ubuntu Touch ise aslında tam da beklediğim gibi bildiğimiz Ubuntu+telefonda çalışan bir arayüz.

Bildiğimiz Ubuntu kısmı çok önemli. Çünkü işin heyecan verici kısmı burada. Bildiğiniz bilgisayarınızdaki Ubuntu’yu telefonunuza kurduğunuzu düşünün ve bununla yapabileceklerinizi hayal edin. Bir Linux dağıtımı ve paket yöneticisi (apt) telefonunuzda çalışıyor.

Ubuntu Touch ile bir çok Ubuntu paketi ARM mimarısı için derlenmiş ve erişebilir durumda. Ayrıca ADB arayüzü destekleniyor. Ubuntu Touch içine bir de çok güzel bir Terminal uygulaması kurmuşlar. Buradan ya da ADB üzerinden kolaylıkla root olarak (sudo çalışıyor phablet:phablet kullanıcı adı ve şifresini kullanın) istediğini paketi kurabilirsiniz. Deneme amaçlı Apache Web Server + MySQL ve PHP kurdum ve gayet başarılı bir şekilde çalıştırabildim. Bu da şu anlama geliyor, telefonunuzu bir web server olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bana tam anlamıyla bir Linux dağıtımının ARM için derlenmiş sürümünü ve telefonunuz üzerinde çalışan bir arayüzünü kullanabilmek oldukça iyi bir fikir gibi göründü.

Ancak şu an Ubuntu Phone’un bir “telefon” işletim sistemi olarak Android, iOS ya da Windows Phone gibi rakiplerine yaklaşabildiğini düşünmüyorum. Bunun nedeni de dediğim gibi bunun bir geliştirici sürümü olması, henüz pek uygulama olmaması* ve arayüzün bu saydığım üçü kadar iyi olmaması.

Belki Ubuntu Phone, varsayılan kullanıcı adı olarak da belirledikleri phablet kavramını biraz değişerek cophablet (computer + phone + tablet) kavramını getirebilir 😉

*: Uygulama derken telefon için optimize edilmiş uygulama yoksa depolarda bir sürü uygulama ve kütüphane mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.