Ses CD’lerini FLAC Formatında Kayıpsız Olarak Kaydetmek

Kategori: Anasayfa, Genel, Haber Akışı | 4

Yıllar önce ses CD’lerini yanımızda taşır, discmanlerimizle dinlerdik, artık CD taşıma derdi bitti bitmesine ancak çoğu zaman CD kalitesinden düşük kalitede, sıkıştırılmış ses formatlarıyla şarkıları dinlemek zorunda kaldık. Hatta sevdiği sanatçının albümünü alıp da telefonuna ya da müzik çalarına atamadığı için bir de aytıca korsan indirip dinleyenler var.

Bu soruna çözüm getirmek için iki yazı yazacağım, bunlardan ilki audio CD’leri kayıpsız olarak sıkıştırıp olduğu gibi saklayabileceğiniz FLAC formatına nasıl dönüştürebileceğiniz, diğeri ise FLAC formatından daha küçük boyutlu formatlara (MP3, M4A, OGG) nasıl dönüştürebileceğiniz.

Dilerseniz ilkiyle başlayalım…

FLAC (Free Lossless Audio Codec – Özgür Kayıpsız Ses Kodlayıcı/Kod Çözücü) formatını kayıplı formatlardan ayıran en önemli özellikler şunlar:

  • Sesi hiç bir şekilde kalitesinden kaybetmeden saklaması
  • Diğer formatlara göre daha yüksek sıkıştırma oranı sunması ve daha hızlı olması
  • Android, Bada gibi ortamlarda desteklenmesi
  • Ücretsiz ve açık kaynaklı oluşu

FLAC formatı, ses CD’lerini arşivlemek için kullanabileceğiniz gayet güzel bir format.

Piyasada bir çok ses dönüştürücü yazılım mevcut ancak ben FLAC’in en son sürümünü kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü her codec (özellikle kayıplı formatlar için) aynı kalitede olmayabiliyor.

Neler Gerekli:

  • Bir adet ses CD’si
  • foobar2000 programı (Buradan indirebilirsiniz)
  • FLAC’in son sürümü (32 bit: İndir, 64 bit: İndir)

Başlayalım

Foobar2000’i indirip kurun. Ardından flac zipi içersindeki flac.exe, iffscan.exe ve metaflac.exe dosyalarını bir klasöre çıkarın, ben C: içerisinde codecs ve altına flac diye bir klasör açarak onun içerisinde bu üç dosyayı kopyaladım.

Ses CD’sini takın ve File>>Open audio CD…’yi seçin.

foobar1

 

Ardından Add to Playlist ile çalma listemize ekleyelim.

foobar2

Çalma listemizdeki tüm şarkılar seçip Tagging->Get tags from freedb diyerek şarkı isimlerini (varsa) alalım.

foobar3

Daha sonra yine CD’deki tüm şarkılar seçiliyken Convert –> … ‘ı seçerek format dönüştürme ekranına gelelim.

foobar4

Bu ekrandan Output Format’ı seçelim.

Şimdi sırasıyla FLAC’a çift tıklayıp Compression Level’i en sağa sürükleyin. (En iyi sıkıştırma sağlamak için, diğer formatların aksine fazla sıkıştırmanın kaliteyi etkilemeyeceğini, sadece biraz daha uzun süreceğini unutmayın.)

foobar5

 

OK ve Back ile geri gelip bu sefer Destionation’a tıklayın.

Buradan “Specify folder” kısmında dosyaları kaydedeceğiniz bir klasör seçebilirsiniz, zaten varsa üzerine yazmak için Overwrite’ı seçebilirsiniz.

foobar6

Convert each track to an indivifual file kısmından “…” ile dosya ve klasör yapısını seçebilirsiniz. Örn: Sanatçı/Albüm/No. Şarkı İsmi gibi bir yapı seçebilirsiniz.

Daha sonra tekrar Back ile geri dönelim.

foobar7

 

Şimdi Save << butonuyla ayarlarımızı daha sonra hızlı kullanmak için kaydedelim.

foobar8

Create a new preset ile yeni bir ayar oluşturalım. İsim olarak FLAC yazabilirsiniz.

foobar9

Artık çevirmek istediğiniz şarkılara sağ tıkladığınızda Convert->FLAC’ı seçerek seçtiğiniz klasöre FLAC olarak şarkıların kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra FLAC dosyaları çalma listesine ekleyerek istediğiniz diğer formatlara da çevirebilirsiniz. MP3 ve M4A gibi diğer formatlara nasıl çevireceğinizi bir sonraki yazımda anlatacağım.

 

 

4 Responses

  1. Seyhan Zorlu

    Selamlar, işlemleri yaptım ama son kertede convert deyip flaci seçtiğimde bir pencere açılyor ve “please locate flac.exe” diyor. Şarkı(lar)ın kendi dosyası dahil başka dosya isimlerini de locate ettiğimde kabul etmiyor ve “…isimli dosya bulunamadı dosya ismini kontrol edin ve yeniden deneyin” diyor dönüştürme gerçekleşmiyor. Ne yapabilirim?

  2. Barobey_Official

    Oğuz hocam öncelikle elinize sağlık, konunun üstünden 4 sene geçmiş ama lazım oldu bugün bana. Fakat eski konu olması nedeniyle size iki sorum olacak.
    1- Müzik CD’lerini kayıpsız Flac formatına çevirmek için hala bu yolu mu önerirsiniz? Yoksa sizin bildiğiniz yeni ve daha pratik başka yol var mı?

    2- Flac’a çevirdiğim müzikleri tekrardan bütün CD/DVD(araba vs.) çalarların oynatabileceği formatta Cd’ye nasıl yazabilirim? Yani Flac’i hangi formata çevirmem lazım ve CD’ye yazdırmak için hangi programı önerirsiniz?

  3. Barobey_Official

    Madem sorulan sorulara cevap vermiyecektiniz de!
    O zaman yorum ekleme bölümü ne için var sitenizde?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.