Synaptics Touchpad Windows 8.1 Sürücü Sorunu Çözümü

Kategori: Anasayfa, Bilgisayar | 7

Merhaba,
Kısa zaman önce HP bilgisayarımdan Lenovo’nın Y510p modeline geçiş yaptım. Öncesinde olduğu gibi bilgisayarımda paylaştığım sorunları ve çözümlerini zaman zmaan siz değerli blog takipçilerimle paylaşmak istiyorum.
Lenovo Y510p ve benzer modellerinde en çok yakınılan konulardan biri de touchpad, dokunmatik yüzey. Lenovo, bu modelde iki farklı marka touchpad kullanmış ELAN ve Synaptics.


Benim bilgisayarımda yer alan touchpad Synaptics marka ki Synaptic markaya sahip olanların bu konuda daha şanslı olduğunu düşünüyorum ancak diğer marka kullanıcıları benzer şekilde kendi en son sürücüleriyle bu şekilde yükleme yapabilirler.

Lenovo’nun şu an destek sitesinde yer alan sürücüde bazı problemler mevcut.

  • Arada touchpad’ın algılamaması ve hassasiyet eksilikliği
  • İki parmaklı dokunuşların sağ tıklama olarak algılanamaması
  • Bazı dokunuş hareketlerinde problemler

Aynı zamanda Synaptics’in sitesindeki en son sürücü de yüklenirken hata alınıyor ve yüklenmiyor.

Sorunun temel kaynağı Lenovo’nun güncel sürücüye henüz geçmemesi ve Synaptics’in sitesinde sunduğu driverların imzalarının doğrulanamadığında Windows tarafından yüklenememesi.

Bu soruna çözüm getirmek için yapmanız gerekenler aslında oldukça basit.

Öncelikle Denetim Masasası -> Programlar ve Özellikleri altından Synaptics sürücüsünü tamamen kaldırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

lnv-touchpad01

Yeniden başlatmanın ardından, eğer varsalar C:\Program Files\Synaptics ve C:\Program Files (x86)\Synaptics klasörlerini silebilirsiniz.

Ardından Denetim Masası -> Aygıt Yöneticisi altından Fare ve diğer işaretleme aygıtları altından PS/2 cihazı olarak gözüken touchpade sağ tıklayıp kaldırın.

lnv-touchpad9

Bu işlem tamamlandıktan sonra artık Synaptics’in sitesinden en son sürücüyü indirip kurmak için bilgisayarımızın imzalı sürücü kurma zorlamasını geçici olarak kaldırmamız gerekiyor. (Bu işlem bazı bilgisayarda duvar kağıdı üzerinde yazı gözükmesine sebep olabilir.)

Sağ tarafta ekranın alt kısmında açılan menüden (charm bar) (Windows tuşu + I) -> Bilgisayar Ayarlarını Değiştir’e tıklayın.

lnv-touchpad02

Güncelleme ve Kurtarma -> Kurtarma ->Gelişmiş Yeniden Başlatma -> Şimdi Yeniden Başlat’a tıklıyoruz.

Bilgisayarımız yeniden başladıktan sonra resimlerde işaretli olan seçenekleri seçerek ilerliyoruz.lnv-touchpad3

lnv-touchpad3a1 lnv-touchpad4

lnv-touchpad7

Yukarıdaki ekranda Yeniden Başlat’a basıyoruz.

Bilgisayarımız tekrar açıldığında aşağıdaki liste çıkacaktır.lnv-touchpad6

Bu listede ekrandayken 7 tuşuna basın. Bilgisayarınız sürücü imza zorlaması olmadan açılacaktır.

Bu aşamadan sonra http://www.synaptics.com/en/drivers.php adresine giderek en son sürücüyü indirip normal şekilde kuruyoruz ve kurulum bittikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

Artık Denetim Masası -> Fare altından Synaptics logolu sekmeden Settings butonuyla Touchpad ayarlarını düzenleyebilirsiniz.

lnv-touchpad11

Örneğin Synaptics touchpadlerde varsayılan olarak iki parmaklı kaydırmanın ters yönde olması sorunu resimde gösterdiğim kutucuğun işaretini kaldırarak çözebilirsiniz.lnv-touchpad12

Umarım faydalı olmuştur.

7 Responses

  1. ALican

    Tesadüfün bu kadarı ben de hp-dv6-6000 serisi bilgisayarımı abime devredip y510p aldım. Hp’ye format atmak için driverları bulmak için resmi site yerine buraya bakmak için girmişken sizin de y510p’ye geçtiğinizi gördüm 🙂

  2. Var bir yorum elbet

    Çok fayfalı , binlerce kişi faydalanacaktır …. Teşekkürler

  3. Mehmet Onat

    merhaba samsung notebookkumda söylediğiniz şeyleri teker teker yaptım ama sonuç alamadım maalesef.Sistemi geri aldığımda tocuhpad gestures çalışıyor.Donanımsal bi sorun yok yani.Ama windows güncelleştirmeleri yükleyince parmak özelliklerini kullanamamaya başlıyorum.bir fikriniz var mı bu konuda?

  4. Albatross

    Lenovo Z500 var bendede windows 8.1 de çift parmak dokunmalarda içerik menüsü açıyordu ama win10 a yükselttim son sürüm driveri indirdim çalışmıyor yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  5. Hanife demir

    Ne yapmaliyim? Synaptich isaretleme aygiti seçeneğini belirleyerek gecerli synaptics sürücüsünü kaldirin ardindan kur u tekar calistirin diyor ama denetim masasindann sildim onu arayinca yok diyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.