Bu seneki GDG Devfest: Javascript, Android ve Java

Kategori: Anasayfa, Bilgisayar | 0

Dün GDG Devfest İstanbul’a katılma fırsatım oldu. GDG, Google sponsorluğunda topluluk tarafından düzenlenen ve farklı ürünler hakkında ulusal ve uluslararası konuşmacıların katıldığı gün boyu süren bir etkinlik.

Bu sene ülkemizde Google, Intel ve Turkcell’in katkılarıyla düzenlenen etkinlik Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ndeydi.

DevFest’ler hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz:

https://developers.google.com/events/devfest/

Bizim için düşünülmüş olan ufak bir kahvaltı ve kısa bir yolculuk sonrası etkinlik merkezine ulaştık.

sabahkahvaltisi

Registration işlemi oldukça kolay oldu, etkinliğe özel t-shirtlerimizi ve konuşmaları oylayabileceğimzi ve tanıştığımız insanların iletişim bilgilerini daha kolay alacağımız NFC etiketli tanıtım kartlarını da alarak Turkcell Geleceği Yazanlar standına uğradık. “Mobil Gelişticinin Galaksi Rehberi” kitabı ve taşınabilir şarj cihazı hediyelerimizi de aldıktan sonra konferanslara katılmaya başladık.

devfest

Etkinlik genel olarak Javascript, Android ve Java üzerineydi. Son zamanlarda ilgi duyduğum node.js, AngularJS, MongoDB ve test tabanlı Android uygulama geliştirme konularının hepsine yer verildiği için etkinlik benim için “gitmeden olmaz” seviyesindeydi.

Güne Tolga Eğilmezel’in “Angular Kickstart” konuşmasıyla başladım ve Barış Güler’in “Modern Developement Makes Easy” konuşmasıyla devam ettim. İkisi de two way binding, MV* frameworklar, sunucu taraflı javascript teknolojileri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi verdiler.

easy

Bitirme projemizi node.js, AngularJS ve MongoDB üzerine kurmuş olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu alanında deneyimli olan geliştiricilerden de duymak benim için önemliydi. Ayrıca yeni olduğunu düşündüğüm teknolojilerin gerçek hayatta da kullanılıyor olması gerçekten güzeldi.

Armağan Amcalar’ın hibrit mobil uygulama geliştirirken performans açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan ve kendi geliştirdikleri tartjs framework’undan bahseden konferansını dinledim. (Ekibinin en önemli projesi olan https://line.do/ yu duymuşsunuzdur)

Öğlen arasında ücretsiz dağıtılan sandviçlerimizi yedikten sonra IonCube’dan Nick Lindridge’ın başında yaşanan ufak teknik problemlerden sonra PHP ve güvenlik üzerine çeşitli önerilerini ve demosunu içeren “How Web Servers May Be Compromised and a Real Time Solution” konferansına katıldık.

“Audience Development and App Analytics with Google” ve “Develop, Distrubute and Monetize with Google Mobile Ads” konferansılarında Müge Yılmaz, Chris Jones ve Cüneyt Unar’ı dinledik. Chris Jones,  Türkiye’ye gelemediği için Google Hangouts ile katılmak zorunda kaldı. Play Store’da uygulamalarımızı nasıl daha görünür yapabileceğimiz hakkında ipuçları verildikten sonra AdMob teknolojileri ve reklam uygulamaları hakkında kısa bilgiler aldık.

Bu sırada devam eden “Single Page Javascript Applications” konferansına ne yazık ki yoğunluk ve sıcaklık yüzünden katılamadım.

tddandroid

Murat Çorlu’nun “Web Development in Angular Way” konferansıyla Angular kullanımıyla ilgili kısa bilgiler aldıktan sonra Filip Maelbrancke’ın “Test Driven Android Development” konferansıyla devam ettim. Kendisi test için kullanılabilecek frameworklar üzerine örnekler gösterdi.

teams

Martijn Verburg’un “The Habits of Highly Effective Teams” konferansı şüphesiz en eğlenceli konuşmaydı. Yazılım geliştirme ekipleri ve şirket içi geliştirici sınıflandırılmasıyla ilgili en önemli yanlışlardan bahsetti.

scalingmongodb

Son olarak Massimo Brignoli’nin Scaling MongoDB konferansını dinledim. Kendisi öncelikle sorgu ve kod optimizasyonun ne kadar önemli olduğunu real-time örneklerle gösterdi ve ardından da scaling üzerine devam etti.

 

Sonuç olarak,

Yazı biraz şunu yaptım, bunu dinledim üzerine oldu ancak konuşmaların herbirini özetlemek gerçekten zor olacaktı.

Ancak şunu söyleyebilirim ki, Devfest etkinliği özellikle javascript teknolojilerinin ve mongodb’nin gelecekte önemli bir yere geleceğini gösterir nitelikteydi. Bunun yanında Android uygulama geliştirme, analiz ve paraya çevirme konusunda da önemli ipuçları verildi.

Etkinliğe ulaşım konusunda çok iyi bir iş çıkaran okulumun bilişim kulübüne ve etkinliği düzenleyen ve etkinlikte yer alan herkese teşekkür ederim.

betogether

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.